Handen wassen, reinigen of desinfecteren? Wees zuinig op je huid!

Stel je eens een oppervlak voor. Bijvoorbeeld een mooie eikenhouten tafel. Je wilt dat deze mooi glad geschuurd en afgewerkt is, om vuil tegen te gaan, zodat het hout niet beschadigt. En dat er geen vuiligheid in het hout opgenomen kan worden. Je bent voorzichtig met het oppervlak. Dus je wilt niet dat daar agressieve middelen op komen, dat probeer je te voorkomen. En het helpt als je er een coating over doet, zodat het oppervlak goed beschermd blijft.

Wat in hemelsnaam heeft dit met handen wassen en desinfecteren te maken? Nou precies dat wat hierboven beschreven staat zouden we ook met onze huid moeten doen. Beschermen! Onze natuurlijke coating, de natuurlijke barrière van de huid, goed beschermen. In deze bijzondere tijd staan overal desinfectie stations. Het doet mijn beautyhart zeer als ik zie hoeveel hier gebruik van gemaakt wordt. Regel nummer 1: desinfecteren heeft géén zin als je niet eerst gereinigd hebt. Dus te pas en te onpas de desinfectant op je huid aanbrengen heeft echt totáál geen zin. Erger nog: je tast de natuurlijke barrière van je huid hiermee aan. Gevolg: een ruw oppervlak waar veel vuil en bacteriën zich aan kunnen hechten. Je bestrijdt niet alleen de slechte microben (o.a. bacteriën en schimmels), maar ook je goede lichaamseigen microben die jou beschermen. En we moeten onze eigen microben wel actief houden door ze hun werk te kunnen laten doen: de slechte microben aanvallen.

Handen wassen doen we natuurlijk al vaak genoeg: na het bezoek aan een toilet, als je thuiskomt van bijvoorbeeld boodschappen doen, voordat je met je lunch of avondeten aan de slag gaat. En tussendoor ook vaak genoeg na bepaalde klusjes. Niks mis mee, maar wat kan helpen is dat je een huidvriendelijke zeep gebruikt. Let er bijvoorbeeld vooral op dat er geen SLS (Sodium Lauryl Sulfate) in de handzeep zit. SLS is het stofje dat ervoor zorgt dat de (hand)zeep gaat schuimen. Dat willen we immers graag, als het schuimt reinigt het goed. Maar ook zonder schuim kun je prima reinigen. SLS is een krachtige ontvetter en kan daarmee ook makkelijk het natuurlijke huidvet oplossen. Gevolg: droge huid, irritaties, pukkeltjes enz.; een ruw oppervlak.

Om je huid goed te beschermen en te herstellen kun je het verzorgen met een goede handcrème. Ook hierbij geldt: let op de ingrediënten die de natuurlijke barrière aan kunnen tasten. Bij Beauty Inside verkopen wij uiteraard verantwoorde handcrème en handzeep (van o.a. Botanique).

Ons systeem zit prachtig in elkaar het is aan ons om hier zorgzaam mee om te gaan 🙂

Heb je naar aanleiding van deze blog vragen? Stel ze vooral!

Tot de volgende keer!
Hilda
Kersenbloesem Emoji 🌸

Meer blogs

Waarom gellak niet slecht hoeft te zijn voor je nagels

Waarom gellak niet slecht hoeft te zijn voor je nagels

Ik hoor het zo vaak: “ik wil nooit meer gellak op mijn nagels, het heeft mijn nagels kapot gemaakt”. Dit is zo jammer, wanneer je deze ervaring hebt, want het hoeft niet. Ik ga je uitleggen waarom en waar je op moet letten. CND Shellac, het merk waar ik mee werk, is...

Wees lief voor je gezicht

Wees lief voor je gezicht

Je huid is een goede graadmeter van hoe je je voelt. Ben je moe, dan zie je bijvoorbeeld donkere kringen, dit komt door een verminderde productie van collageen. Daarnaast wordt je gezichtshuid het meest blootgesteld aan invloeden van buitenaf, wees zo lief mogelijk...